Školy s vyučovaním ukrajinčiny dostali od ukrajinskej vlády dary

12.12.2007 Prešov

Prešov 12. decembra (TASR) - Satelitné prijímače, televízory, hudobné syntetizátory, počítače a príslušenstvo prevzali dnes ako dar zástupcovia 12 škôl s vyučovaním ukrajinského jazyka na území Prešovského kraja.
Slávnosť sa konala na pôde Generálneho konzulátu Ukrajiny v Prešove. Dar v prepočte z ukrajinskej meny v hodnote 170 tisíc Sk je od vlády Ukrajiny, ktorá má koncepciu podpory zahraničných Ukrajincov. Jej ráznejšie uvádzanie do života sľúbil aj prezident Ukrajiny Viktor Juščenko na stretnutí s predstaviteľmi tejto národnostnej menšiny na Slovensku vo Svidníku 12. októbra.
Generálny konzul Ukrajiny v Prešove Jevhen Perebyjnis zvýraznil, že ide vôbec o prvú takúto podporu školám v SR, v ktorých sa vyučuje ukrajinčina. Každá dostala satelitný prijímač, ostatné dary rozdelili podľa predstáv konzulátu. Konzul dodal, že v prípade ďalších takýchto darov budú viac rešpektovať požiadavky škôl. Podľa jeho poznatkov ukrajinské národnostné školstvo na Slovensku prežíva neľahké obdobie. To najhoršie z 90. rokov spojené s veľkým poklesom počtu škôl, v ktorých sa ukrajinčina vyučovala, sa skončilo. V tom čase bolo 37 škôl, v posledných rokoch sa ich počet stabilizoval na 12 v okresoch Prešov, Bardejov, Medzilaborce, Snina, Humenné a Stará Ľubovňa.
Predseda Ústrednej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov SR so sídlom v Prešove Ivan Laba pripomenul nepríjemný aspekt z podmienok rozvoja národnostného školstva. Nachádzajú sa v severovýchodnej časti Slovenska, postihnutej enormnou migráciou obyvateľstva za prácou. V mnohých tunajších dedinách sa v posledných rokoch nenarodilo ani jedno dieťa. Apelujú tiež na vládu, aby boli vyššie normatívy na žiaka pre školy v takýchto obciach, ktoré sú málopočetné. Z ich skúseností vyplýva, že vyučovanie ukrajinčiny zanikne hneď, keď príslušný učiteľ odíde do starobného dôchodku.
Mária Čižmárová za Metodické centrum v Prešove konštatovala, že podľa ich hodnotenia sú najlepšie školy v Prešove (základná je spojená so strednou a je najväčšia v kraji), Habure, Výrave, Ruskej Porube a v Chmeľovej. Anna Dzubaková, riaditeľka ZŠ v obci Chmeľová v okrese Bardejov informovala, že všetkých 55 žiakov školy sa učí ukrajinčinu a škole sa darí. Mária Tomečková, riaditeľka ZŠ v obci Údol v okrese Stará Ľubovňa ocenila, že v ich škole a ani vo vedení obecnej samosprávy nikdy nezaváhali, či sa má v tejto škole vyučovať ukrajinčina.
Perebyjnis dnes ocenil diplomom aj prácu materskej školy v Prešove, jedinej v kraji, kde sa používa ukrajinčina, pri príležitosti tohoročného 60. výročia jej založenia.
 

Vyberte región